Blog

Zo borg je de Privacy en Security van je thuiswerkplek

Lees verder

Werken vanuit je eigen omgeving, wellicht op je eigen device, het voelt soms niet eens als werken. Dat maakt thuiswerken soms erg verraderlijk, omdat we thuis geneigd zijn iets minder secuur met onze privacy- en securityvoorschriften om te gaan dan we dat op kantoor doen. We geven je een steuntje in de rug met vier zaken waar je zelf alert op dient te zijn tijdens het thuiswerken.

 

1. Zorg voor een beveiligde omgeving
Op kantoor draagt je organisatie zorg voor een beveiligde werkomgeving. Niet alleen je werkplek, maar ook je internetverbinding wordt gemonitord op veiligheid. De kans is groot dat je hier thuis een stuk minder kritisch op bent of kunt zijn. Werk je vanuit thuis, dan ben je waarschijnlijk verbonden met je eigen wifi-netwerk, een vertrouwd netwerk. Dan is je thuiswerksessie al gelijk een stuk veiliger. Moet je toch gebruik maken van een openbaar netwerk? Probeer dan een VPN, gebruik je 3G/4G verbinding en werk niet met vertrouwelijke gegevens.

 

2. Bescherm vertrouwelijke documenten
Het verraderlijke aan je thuiswerkplek is dat het wel degelijk je zakelijke werkomgeving in deze thuiswerkperiode is, maar soms niet zo voelt. Het is erg makkelijk je computer niet te vergrendelen of met privézaken bezig te zijn terwijl je thuiswerkt, wat een bedreiging vormt wanneer je met vertrouwelijke bedrijfszaken werkt. Draag zorg voor deze documenten, laat ze niet zomaar slingeren, fysiek of digitaal, en zorg dat niemand anders, ook niet je familie, deze bestanden kan inzien of bewerken.

 

3. Gebruik (video)chatprogramma’s met beleid
Het massale thuiswerken door de COVID-19 pandemie is voor veel aanbieders van remote diensten hét moment bij uitstek om hun producten te promoten; we zien dan ook veel “gratis” diensten voor digitaal vergaderen of samenwerken de kop op steken. Alertheid en kritisch blijven nadenken zijn hierbij essentieel. Gebruik niet klakkeloos elk gratis programma dat beschikbaar is voor thuiswerken, maar kies voor de meer erkende pakketten, zoals Signal, Miro of het pakket waar wij zelf mee werken, Microsoft Teams. Wordt er een pakket vanuit jouw organisatie aanbevolen, kies dan uiteraard daarvoor.

 

4. Volg advies en maatregelen van je organisatie
Het internet staat vol met tips en adviezen omtrent thuiswerken, maar niemand weet beter hoe om te gaan met de door jouw organisatie geïmplementeerde hard- en software als jouw eigen organisatie zelf. Wellicht hebben jullie een IT-afdeling die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de systemen en data of hebben jullie daar een partner voor. Laat je door zo’n afdeling of partner gedegen informeren over hoe je veilig vanuit huis kunt werken.

 

Behoefte aan een meer diepgaand advies over Security in tijden van thuiswerken? Onze Security Experts wisselen graag met je van gedachten. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag mee!

Bekijk onze Remote Werken pagina