Blog

Veilig werken vanaf je thuiswerkplek

Lees verder

Nu de eerste periode gewenning aan het werken vanuit een andere locatie langzaam voorbij is, duiken er vragen van andere aard op. Medewerkers zijn op zoek naar manieren om thuiswerken nóg efficiënter, eenvoudiger en ook veiliger te maken. Laten wij daar nou net een aantal praktische tips voor hebben, die we topic voor topic de aankomende dagen zullen behandelen. We starten met veiligheid, een onderwerp dat zeker in tijden van crisis snel over het hoofd gezien wordt.

De meest voor de hand liggende tip is een beetje mosterd na de maaltijd; als je zorgt dat aan de achterkant alles goed ingeregeld is, dataclassificatie is toegepast en beheerders en rechten juist zijn toegewezen, heb je al veel voorwerk gedaan. Ook wanneer je duidelijke afspraken hebt gemaakt over het samenwerken in Teams en dit in een Governance plan hebt vastgelegd, ben je goed voorbereid van start gegaan.

We begrijpen natuurlijk dat niet iedereen de tijd heeft gehad geheel voorbereid deze noodgedwongen thuiswerkperiode in te gaan, dus we hebben ook een aantal tips verzameld om ook zelf als gebruiker ervoor te zorgen dat je veilig kunt werken.

 

Waarborg je eigen privacy
Teams biedt genoeg tools om je eigen privacy te kunnen waarborgen. Zo kun je in videogesprekken of -vergaderingen je achtergrond vervagen als je camera aan staat en is het mogelijk te allen tijde je microfoon te dempen of je camera uit te zetten, zonder iets van het gesprek te hoeven missen.

 

Beschouw je thuiswerkplek als je zakelijke werkplek
Ook al voelt het niet altijd zo, je thuiswerkplek is je zakelijke werkomgeving in deze thuiswerkperiode. Behandel hem als zodanig, door geen documenten met gevoelige informatie open en bloot te laten liggen en je computer te vergrendelen zodra je je werkplek verlaat. Zorg er tevens voor dat je je werkplek met niemand anders deelt, ook niet met familieleden en enkel gebruik maakt van de door de organisatie beschikbaar gestelde communicatiekanalen. Denk ook aan je netwerkverbinding; is deze niet veilig, dan is het niet verstandig met (gevoelige) bedrijfsinformatie aan de slag te gaan.

 

Blijf alert op cybercriminaliteit
Ook in tijden van crisis zijn cybercriminelen gewoon actief, soms zelfs nog agressiever dan normaal, omdat de vatbaarheid van individuen en organisaties aanzienlijk is gestegen. Klik niet zomaar op vreemde links of e-mails, download geen software van externe, niet door de organisatie erkende partijen en borg de veiligheid van je inloggegevens en bestanden.

 

Ga met beleid om met externen en gasten in gedeelde omgevingen
Iemand van buiten je organisatie deel laten nemen aan een Team of een vergadering? Met gasttoegang geef je ze beperkte rechten en zorg je ervoor dat bepaalde vertrouwelijke informatie veilig blijft. Dit vraagt echter wel om een stukje zorgvuldigheid. Communiceer binnen Teams en vergaderingen duidelijk de aanwezigheid van een gast en deel niet zomaar informatie in Teams of vergaderingen.

 

Ben jij de beheerder van de Teams omgeving van jouw organisatie en benieuwd wat jij kunt doen? Verdiep je zeker eens in:

 

Bekijk onze remote werken pagina
Lees meer