Blog

Veilig werken vanaf je vakantieadres? Dat doe je zo!

Lees verder

Hoewel het natuurlijk beter is om je werk thuis te laten als je op vakantie gaat, weten wij ook dat dat niet altijd een optie is. Gelukkig helpen wij je om ook vanuit verre oorden veilig je werk te kunnen doen! Het Digital Trust Center bracht onlangs een artikel uit waarin de beste adviezen voor werken op vakantie werden opgesomd. We nemen jullie mee door de highlights!

 

Neem alleen hoognodige apparaten mee

Neem alleen apparaten mee die onmisbaar zijn. Controleer tevens bij je organisatie of je een tijdelijk device mee kunt nemen om het risico op het lekken van gegevens te minimaliseren. Zorg dat er zo min mogelijk gevoelige gegevens op het device zelf staan, door bijvoorbeeld enkel bestanden vanuit de cloud te benaderen. Denk ook aan je oproepgeschiedenis en ontvangen en verzonden berichten!

Maak een back-up

Maak voor vertrek een back-up van je belangrijke gegevens op een externe mediadrager. Zo kunnen die gegevens in het geval van diefstal van je device in ieder geval niet verloren gaan.

Zet zo min mogelijk gevoelige gegevens op losse mediadragers

Wanneer je losse mediadragers meeneemt, zoals USB-sticks of externe harde schijven, zorg er dan voor dat deze zo min mogelijk gevoelig materiaal bevatten. Kies ervoor de mediadrager en de gegevens hierop te versleutelen en neem ze altijd mee in je handbagage om te voorkomen dat je ze kwijtraakt.

Wees voorzichtig met openbare laadstations

Vooral laadstations die via de USB-aansluiting je device kunnen opladen, vormen een risico. Er kan software op je device worden geïnstalleerd of de gegevens van je device kunnen worden gekopieerd (het zogenaamde juice jacking). Neem het liefst zelf een externe draagbare batterij mee en maak alleen gebruik van openbare oplaadpunten wanneer het strikt noodzakelijk is en check altijd of je van een regulier wandstopcontact gebruik kunt maken.

Gebruik een veilige internetverbinding of een VPN

Maak alleen gebruik van veilige internetverbindingen, dus vermijd het gebruik van gratis internetvoorzieningen. Is er geen andere mogelijkheid, maak dan gebruik van een VPN-verbinding. Zorg er dan wel voor dat je voordat je op reis gaat je VPN hebt aangeschaft en geïnstalleerd.

Zorg voor antivirussoftware

Zorg ervoor dat je antivirussoftware op je device hebt geïnstalleerd, dat deze volledig up-to-date is en automatisch scans uitvoert.

Wachtwoorden en vergrendeling

Stel voor je vertrek nieuwe wachtwoorden in voor je devices en stel de wachtwoorden opnieuw in as je terugkomt. Zorg ervoor dat wanneer je meerdere devices gebruikt, ze allemaal een uniek wachtwoord hebben. Uiteraard wordt het gebruik van een sterk wachtwoord te allen tijde geadviseerd.

Vergrendel je mobiele apparaten

Naast het instellen van de automatische vergrendeling van beeldschermen, is het aan te raden ook altijd handmatig je apparaten te vergrendelen wanneer je die niet gebruikt. Zelfs wanneer het maar een paar minuten is.

Er is heel weinig tijd nodig om gegevens te onttrekken uit een apparaat, om die over te zetten naar een ander apparaat, om virussen of spionagesoftware te installeren of kwaadwillige activiteiten onder jouw naam uit te voeren.

Wanneer je vertrouwelijke gesprekken voert, is het veiliger je telefoon helemaal uit te zetten en de batterij eruit te halen vanwege mogelijke afluisterpraktijken.

Vermijd fysieke toegang tot jouw apparaten

Laat je device nooit onbeheerd achter en verberg hem altijd achter slot en grendel als je hem niet bij je kunt dragen. Denk aan een kluis op je hotelkamer of op een vliegveld of station. Zorg er tevens voor dat je je beeldschermen vergrendelt wanneer je je device niet gebruikt, zelfs al is het maar voor een paar minuten.

 

Meer tips nodig omtrent veilig werken op vakantie? Onze security specialisten weten raad. Neem contact met ons op via onderstaande button!

 

Bron: Digital Trust Center: https://www.digitaltrustcenter.nl/informatie-advies/onderweg-en-op-reis

Neem contact met ons op
Contact