De mogelijkheden van Office 365 voor bedrijven wordt door veel partijen (waaronder wijzelf) als bijna grenzeloos omschreven. Er zijn legio functionaliteiten binnen het Office 365-pakket waar organisaties (nog) geen gebruik van maken of zelfs van het bestaan niet afweten. Een van deze ondergeschoven kindjes is PowerApps, een app binnen het Office 365-pakket waarmee maatwerk bedrijfsapplicaties gebouwd kunnen worden zonder de noodzaak voor programmeren. Klinkt fantastisch, maar hoe implementeer je zoiets binnen je bedrijf? We zetten de feiten op een rijtje.
Volgens de officiële kanalen van Microsoft zijn er grofweg drie soorten apps die met PowerApps gemaakt kunnen worden:
Deze drie varianten hebben ieder hun specifieke voordelen en toepassingen en spreken redelijk voor zich. Voor meer informatie over de soorten PowerApps, verwijzen we naar deze officiële pagina van Microsoft.
Een PowerApp wordt gemaakt met “PowerApps Studio”, een door Microsoft ontwikkelde designer voor het bouwen van apps. Dankzij de app-ontwerper lijkt het maken van apps meer op het maken van een PowerPointpresentatie in Microsoft PowerPoint. In deze designer is het ontzettend eenvoudig aan te geven welke soort app er gebouwd dient te worden, welke databron aangesproken dient te worden en hoe de interface eruit moet komen te zien. Programmeerskills of kennis van het maken van apps is amper nodig om een efficiënte en grafisch sterke app te maken.
Zoals aangegeven is vrijwel iedereen die al eens met Microsoft toepassingen te maken heeft gehad in staat in PowerApps zijn weg te vinden, maar ook kundige ontwikkelaars kunnen goed gebruik maken van PowerApps voor professionele doeleinden op een complexere en hoogstaandere manier. Zo kan code gebruikt worden om gegevens en metagegevens te maken, logica aan de serverzijde toe te passen met behulp van Azure-functies, invoegtoepassingen en werkstroomextensies te integreren met externe gegevens met virtuele entiteiten en webhooks, logica aan de clientzijde toe te passen met JavaScript, aangepaste connectors te bouwen en apps in te sluiten in de website-ervaringen om geïntegreerde oplossingen te maken. PowerApps kan hiermee een basis voor een diepgaandere toepassing vormen, die gebruikt maakt van meerdere functionaliteiten en net iets complexer is dan een reguliere PowerApp. De noodzaak om gebruik te maken van een ander ontwikkelplatform wordt hiermee weggenomen, wat vanuit financieel oogpunt ook een voordeel kan zijn.
Het zelf bouwen van een PowerApp is echter geen vereiste. Je kunt het bouwen van een PowerApp ook uitbesteden en hem zelf in gebruik en zelfs in eigen beheer nemen. Dit is een manier om tegen relatief lage kosten een relatief eenvoudig adopteerbare applicatie in gebruik te nemen, die toch voor een groot deel op maat gemaakt kan worden. Een veilige eerste stap naar het automatiseren van werkprocessen of een laagdrempelige manier om kennis te maken met maatwerksoftware.
Het zelf beheren van een PowerApp is eenvoudig gemaakt door het beheercentrum dat aan PowerApps gekoppeld is. Het Power platform-beheer centrum voor het beheren van omgevingen stelt je in staat real-time inzicht in de app te krijgen, een beroep te doen op snelle zelf-Help aanbevelingen en ondersteuning voor PowerApps, en Common Data Service Analytics snel weer te geven.
Toch op zoek naar meer informatie over de praktische toepassing van PowerApps? Onze developers hebben aan de hand van een praktijkvoorbeeld dat wij binnen KEMBIT nog steeds dagelijks gebruiken een whitepaper geschreven, dat je hier kunt lezen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van PowerApps binnen uw organisatie en behoefte aan snel inzicht hierin? Wij sturen graag een van onze dataspecialisten langs of nodigen je van harte uit op een van onze prachtige locaties. We horen graag van je!
Benieuwd naar ons advies voor jouw bedrijfsvraagstuk? Daag ons uit!