Blog

Cybersecurity en China, een kijkje in de keuken

Lees verder

Dit weekend kopte diverse nieuwsmedia: “AIVD: China hackt in Nederland en steelt gevoelige informatie”. Voor buitenstaanders wellicht een zwaar verontrustend bericht, maar voor informatiebeveiliging specialisten niet bepaald verrassend. China hackt namelijk al jaren wereldwijd organisaties om gevoelige data buit te maken. De focus voor dit soort activiteiten werd voorheen vooral terug gezien in de industriële sector, maar de laatste tijd worden ook andere sectoren vaker getroffen. Het buitmaken van gevoelige informatie heeft voor China maar één doel: het vergaren van informatie die gebruikt kan worden om zelf bepaalde producten te produceren en tegen een gereduceerde prijs (de ontwikkelkosten hoeven niet meer betaald te worden) op de markt te zetten. China wil de positie van industriële marktleider immers behouden.

Toch is het opmerkelijk dat de AIVD en de MIVD (die de uitspraken herkent) met het nieuwsbericht naar buiten toe treden. Statelijk geacteerde cyberaanvallen (lees: door de overheid van het land zelf gefinancierde aanvallen) zijn binnen het security landschap dagelijkse kost, maar we horen er weinig over in het algemene nieuws. China lijkt nu de grote kwajongen, maar laat je niet misleiden; China is namelijk niet het enige land die dit soort activiteiten uitvoert. Ook Amerika, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs ons eigen kleine kikkerlandje Nederland maken zich schuldig aan dergelijke praktijken.

Toenemende cyberaanvallen

De schatting is dat landelijk geïnitieerde cyberaanvallen de aankomende jaren zelfs verder zullen toenemen, allemaal met het doel de digitale capaciteiten van een land te kunnen vergroten, maar ook om de kritische infrastructuren onderuit te kunnen halen in tijden van crisis. Des te belangrijker voor ieder land om de kritische infrastructuren te beveiligen, zodat ook in tijden van crisis wij thuis nog kunnen genieten van gas, water en licht.

Moeten we ons dan geen zorgen maken? Nou, niet iedereen zal met de gevolgen van de cyberaanvallen in aanraking komen. Momenteel ligt de focus van de aanvallers vooral op het vergaren van intellectueel eigendom of patenten en ook complexe productieprocessen zijn een graag gewild doelwit. Ons gas, water en licht laten ze naar verwachting voorlopig nog even links liggen.

Wat kun jij doen?

Bevindt jouw organisatie zich echter in de sectoren High Tech, Health Tech of de maakindustrie of bezit jouw organisatie patenten of intellectueel eigendom, dan wordt het wellicht tijd jouw aandacht extra op security te vestigen. Het inrichten van een gedegen informatiebeveiliging strategie is nu zeker geen overbodige luxe. Het Cyber Security Beeld Nederland 2018 laat zien dat veel organisaties hun “basishygiëne” omtrent informatieveiligheid nog altijd niet op de rit hebben en hierdoor nog altijd (onnodig) risico lopen. Dit betekent dat de veiligheid jouw competitief marktvoordeel of intellectuele eigendommen wel degelijk in het gedrang kunnen komen. Gelukkig zijn er slimme oplossingen, zoals het KEMBIT Security Framework, die jouw bedrijfsveiligheid binnen afzienbare tijd tot een gezond niveau kunnen tillen. Uiteraard zijn wij meer dan bereid om mee te denken en jouw bedrijfsrisico’s in kaart te brengen, alsmede samen te bouwen aan een duurzame oplossing.

De exacte plannen van de aanvallen van China blijven helaas diffuus. Inzicht hierin verkrijgen, zit er op dit moment niet in. Vergelijk het met jouw favoriete Chinese afhaalrestaurant; ook daar kun je immers niet zomaar in de keuken kijken…

Neem contact met ons op
Whitepaper

Het Malware Handboek

Cybercrime is de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws geweest. Virussen en malware terroriseren particuliere en corporate systemen, met als meest recente voorbeeld de Wannacry-malware.

Contact

Deel jouw uitdaging!

Benieuwd naar ons advies voor jouw bedrijfsvraagstuk? Daag ons uit!

Daag ons uit